Udgivelsen af børnebogen “Noah er en pige & Nora er en dreng” har ramt mig, fordi den understreger, hvorfor vi ikke skal presse kønsdebatten og vores kulturelle kønsstereotype opfattelser ned over børn.
Det er os voksne, der skal udfordre vores syn på køn, ikke børnene.
For nylig havde min 3-årige søn, Hjalte, valgt at tage en blå Frost-kjole på da vi besøgte Givskud Zoo.
Min kone overhørte en far og søns samtale:
Faren: “Se, drengen har en kjole på.”
Sønnen: “Drenge kan da ikke gå i kjoler.”
Faren: “Jo, jo – for den er jo i drengefarve.”
Oplevelsen illustrerer tydeligt, hvordan vi voksne gør bl.a. påklædning og farver kønnede – som når vi taler om “drengefarver” eller “pigetøj”. Disse kønsstereotype opfattelser af ting, der slet ikke har med køn at gøre, bør vi som voksne udfordre i stedet for at videregive dem til vores børn.
Det vil give os selv og vores børn mere frihed til at være de mennesker, vi har lyst til at være.
Vi skal selvfølgelig anerkende, at biologisk køn skal have indflydelse, hvor det har reel betydning – som inden for sport, medicin og i “safe spaces” som omklædningsrum og fængsler.
Men når det kommer til tøj, farver og leg, bør vi give vores børn friheden til at udforske uden at pådutte dem vores egne kønsstereotyper.
Vi skal selvfølgelig anerkende, at biologisk køn skal have indflydelse, hvor det har reel betydning – som inden for sport, medicin og i “safe spaces” som omklædningsrum og fængsler.
Forskning bekræfter nødvendigheden af at udfordre kønsstereotyper
En nylig forskningsrapport fra BUPL peger også på en udfordring med kønsstereotype opfattelser, bl.a. fordi traditionelle kønsforståelser ofte reproduceres i børnehaver.
Både børn og pædagoger fastholder ideer om, hvad der er “naturligt” for drenge og piger. Selv med ambitioner om mangfoldighed mangler pædagogers praksis ofte en kønsrefleksion.
Rapporten viser også, at børn ofte leger på måder, der ikke traditionelt forbindes med deres biologiske køn. Det bekræfter behovet for, at vi voksne udfordrer vores opfattelser og giver børnene frihed til at udvikle sig uden begrænsende kønsnormer.
Rapporten viser også, at børn ofte leger på måder, der ikke traditionelt forbindes med deres biologiske køn.
Jeg anerkender, at transpersoner eksisterer, og at de har deres egen unikke rejse.
Men jeg tror på, at hvis vi skaber større frihed og et bredere spektrum for, hvad det vil sige at være dreng eller pige, vil behovet for at definere sig selv som transkønnet i en meget tidlig alder blive mindre.
Diskussionen og arbejdet med kønsidentitet kan vente, til børnene bliver ældre og har en bedre forståelse af sig selv.
Et tyndt og farvet grundlag for en børnebog om kønsidentitet
Udover mine bekymringer omkring, hvordan vi voksne præsenterer køn for børn, syntes jeg også, at grundlaget for bogen “Noah er en pige & Nora er en dreng” er både tyndt og farvet.
Forfatteren, Stephanie Riis, nævner, at hun blev inspireret til at skrive bogen efter at have set en enkelt dokumentar om emnet. Et emne, hun også nævner, hun ikke havde kendskab til før.
Hun har ikke konsulteret eksperter eller lavet dybere research, men alligevel valgt at udgive bogen med et forord fra forpersonen fra FSTB (foreningen for støtte til transkønnede børn).
Det forord gør, efter min opfattelse, bogen politisk og svækker dens troværdighed som et oplysende værktøj for børn.
Hun har ikke konsulteret eksperter eller lavet dybere research, men alligevel valgt at udgive bogen med et forord fra forpersonen fra FSTB (foreningen for støtte til transkønnede børn).
En anmeldelse af bogen påpeger netop den problematik, jeg ser: “Det undrer mig, at bogen er så stereotyp. Bogen starter med at skære ud, hvor vigtigt det er at være rummende, men alligevel skrives der: ‘Noah er ikke ligesom de andre drenge, han vil ikke lege vildt eller løbe om kap.’”
Anmelderen bemærker, at mange drenge, som ikke er transkønnede, heller ikke nødvendigvis vil lege vildt.
Det viser, at forfatteren har en kønsstereotyp opfattelse af, hvordan drenge leger.
Ved at konkludere, at Noah måske er transkønnet, fordi han ikke opfører sig som en stereotyp dreng, pådutter vi en kønsstereotyp opfattelse på børns leg og adfærd.
I børns verden er der kun “drengeleg”, fordi vi voksne har fortalt dem, at det er sådan.
Ved at konkludere, at Noah måske er transkønnet, fordi han ikke opfører sig som en stereotyp dreng, pådutter vi en kønsstereotyp opfattelse på børns leg og adfærd.
En udtalelse fra en mor i en artikel om bogudgivelsen viser tydeligt, hvordan vi voksne kønsstereotyper børns tøjvalg og drager konklusioner om deres kønsopfattelse ud fra det.
Hun udtaler: “Har man den mindste mistanke om, at et barn vil gå i det modsatrettede tøj, i forhold til det man er født som, så skal man helt klart tage det seriøst.”
Men tøj er bare tøj for børn. Det er kun kønsbestemt, fordi vi voksne har valgt, det skal være det.
Det er ikke børnene, der skal ændres – det er os
Vi skal som voksne tage ansvar for vores normer og kønsstereotyper, vi ubevidst videregiver til vores børn.
Ved at udfordre vores egne opfattelser af køn og give børnene frihed til at være sig selv uden at blive indrammet af forældede normer, kan vi hjælpe dem til at udvikle sig på deres egne præmisser.
Det er ikke børnene, der skal ændres – det er os.
De har ikke brug for flere kønsnormer, de har brug for færre kønsstereotype påvirkninger.
De har brug for at få lov at være frie, kreative, udfordrende og ubekymrede børn.
De har ikke brug for flere kønsnormer, de har brug for færre kønsstereotype påvirkninger.
Jeg opfordrer pædagoger, bibliotekarer og forældre til nøje at overveje, om denne bog virkelig gavner børnenes udvikling, eller om den snarere er et forsøg på at presse en bestemt opfattelse ned over dem, hvilket i sidste ende måske gør mere skade end gavn.
Kilder:
- TV MIDTVEST: “Noah går i kjole: Ny bog vil tale om kønsidentitet i børnehøjde” (https://www.tvmidtvest.dk/holstebro/noah-gaar-i-kjole-ny-bog-vil-tale-om-koensidentitet-i-boernehoejde)
- TV MIDTVEST: “Mor til transkønnet har klar holdning til ny bog om kønsforståelse” (https://www.tvmidtvest.dk/ringkoebing-skjern/mor-til-transkoennet-har-klar-holdning-til-ny-bog-om-koensforstaaelse)
- Out & About: “En håndsrækning til transkønnede børn” (https://outandabout.dk/en-haandsraekning-til-transkoennede-boern/)
- Eget LinkedIn-opslag: “👗 “Kjolen er jo i drengefarve”” (https://www.linkedin.com/posts/kimpultzsylvestersen_norm-kaeonsbetonet-taeoj-activity-7226104676264366080-z43l?utm_source=share&utm_medium=member_desktop)
- BUPL: “Køn i børnehaven” (https://bupl.dk/pjece/koen-i-boernehaven)
No responses yet